Jei norite suprasti Raštą pagal jame pačiame Dievo išdėstytus studijavimo principus, spustelėkite ant šios nuorodos į BIBLIJOS STUDIJŲ SVETAINĘ

2009 m. sausio 9 d., penktadienis

Biblijos ratas

Kiekvieną kartą, kai randu kažką panašaus, dar ir dar kartą nusistebiu, kiek Biblijoje viskas yra persipynę. Žinant tai, kad Biblija parašyta 40-ties vyrų, gyvenusių skirtingu metu skirtingose vietose, nekyla abejonių, kad už viso to stovi kažkoks aukštesnis Autorius, genealiai sustygavęs Knygoje tai, kas kartais tikrai atima žadą. Negana to, kad nors rašytos ne iš eilės, knygos Biblijoje sudėliotos taip, kad papildytų viena kitą, jos dar ir eina istoriškai chronologiškai. Šalia to, viskas stebėtinai tiksliai išdėliota doktrinos prasme. Ir būtent tai atspindi šis, taip vadinamas Biblijos ratas, padalintas į 22 dalis - tiek, kiek hebrajų abėcėlėje yra raidžių (jos taip pat žymi ir skaitmenis). Kadangi Biblijoje yra viso 66 knygos, visa tai gražiai sugula į tris ratus. 2 laiške Timotiejui parašyta, visas Raštas yra skirtas mokslui, pabarimui (pataisymui) ir teisumo pamokymui. Šis trigubas ugdymo modelis įvairiu masteliu atsikartoja visoje Biblijoje. I ratas: Tora (žydų doktrinos pagrindas), ST istorijos knygos (Izraelio klaidos ir klystkeliai), Išminties knygos (išmintis). Lygiai taip pat II ratas: Didieji pranašai, Mažieji pranašai, NT istorinės knygos. Tokiu principu išsidėsto ir III rate esantys Pauliaus laiškai: romiečiams, korintiečiams ir galatams rašoma apie tikėjimo doktriną – kryžių, pirmiesiems skelbiant pagrindus, antruosius pataisant, kas ne taip suprasta, paskutiniuosis gi taisant iš nuklydusio tikėjimo kelio. Tas pats su toliau isidėsčiusiomis knygomis: efeziečiams, filipiečiams, kolosiečiams kalbant apie meilę ir jos išraišką per bažnyčią, tesalonikiečiams perduodant žinią apie viltį. Kadangi vilties išsipildymas nereikalauja nei pataisymo, nei kokios nors auklybos, logiškai daugiau ta tema laiškų ir nėra. Galiausiai trys paskutiniai Pauliaus laiškai: Timotiejui, Titui ir Filemonui – apie bendrystę ir tarnystės modelį – jos pagrindai, klaidos ir pamokos... Toliau gi seka Biblijos finalas: išlikimui Suspaudimo metu taip reikalinga informacija – „tranzitinis“ Hebrajų laiškas pasklidusiems po pasaulį žydams, ir toliau – septynios „kolonos“, apie kurias kalbama dar Senajame Testamente (Pat. 9:1). Apie jas savo laiške vėl prabyla Petras (1 Pt.1:5-7). Tai – ant tikėjimo pagrindo stovintys: dorybė (Jok.), pažinimas (1Pt), susivaldymas (2Pt), ištvermė (1Jn), dieviškumas (2Jn), broliškumas (3Jn) bei geraširdiškumas (Jud) – apie šiuos dalykus būtent kalba septyni apaštalų laiškai, kol galiausiai viskas ateina iki Apreiškimo knygos – iki antrojo Viešpaties atėjimo ir Jo karalystės žemėje įkūrimo. Tad, jei ko nors ieškome Biblijoje, visa tai tikrai nesunku rasti konkrečiose „lentynėlėse“. Na o jau tada – pasimokyti iš viso to ir ugdyti savo vidinį žmogų.

Biblijos knygų ratas (paspauskite ant paveiksliuko, kad pasididintų)
Beje, neatsitiktinis yra ir šių knygų padalijimas į 5-12-5 (Senajame Testamente) ir likę 22 knygos. 5 Biblijoje paprastai žymi mirtį, 12 - visa, kas susiję su Izraelio tauta, jos struktūra: 12 apaštalų, 12 sostų, 12 giminių ir t.t. Beje, tokia va įdomi geometrija, susijusi su šiais skaičiais:
Kaip sakant, kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių... :)

Komentarų nėra: